Utolsó kommentek

  • matu91: Pedróóóó!!! (2010.08.24. 22:13) "e itt a blog !"
  • matu91: kapott egy hitlert? (2009.12.23. 14:06) "e itt a blog !"
  • tengör: Dehogynem, már tudom. Rákontráztam a leányra 2 sorozatnőcivel, gyere nézz be hozzám is, és megláto... (2009.08.03. 08:07) ew
  • tengör: nem, én nem tudom miért basztál írni :) Ityu legújabb körülményeire pedig inkább rá sem kérdezek xD (2009.07.29. 05:09) "e itt a blog !"
  • tengör: őőő... én pedig szeretnék ehhez kommentárt fűzni... de nem megy! :D (2009.07.29. 05:03) ew
  • Utolsó 20

2007.10.15. 20:23 puyol5

kistudomány..

Apróság, de mégis lényeges. Törihez kapcsolva, attól függetlenül, hogy Kiss Tanárúrnaknak újabb lelki szenvedést okoztunk... Mondott megfontolandó dolgokat, sokadszorra, amit máshonnan szinte lehetetlen megtudni.

1, következzen egy nem feltétlenül alapvető gondolat, a marxizmushoz.

    Az állításunk úgy hangzik, hogy
    'A marxizmus nem a főbejáraton jött be, hanem egy szélső ajtón mászott be.'

Értelmezzük.
A marxizmus ugye rengeteg mindenre kiterjed, Marx papa akkoriban forradalmian újat alkotott. Most a politikai részét nézzük. Elmélete szerint meg kell dönteni a hatalmat, és kommunizmust kell létrehozni a munkásság tömegeire támaszkodva. Na már most a megvalósítással bepróbálkoztak nyugaton is, és keleten is. Ebben a helyzetben lesz nekünk a főbejárat nyugat, amíg kelet, vagyis Európa szempontjából a periféria a szélső ajtó. Értem úgy, hogy a marxi tételek megvalósítása nyugaton odáig jutott, hogy szinte semeddig, mert az imperializmus megvétózta. A kialakuló mezokrácia és a kapitalizmus mellé betársuló szociális gondolatok a marxi radikalizmus elvárásait nem voltak hajlandóak követni. A javuló életszínvonal enyhítette a forradalmi eszméket.
Keleten, mint tudjuk, megpróbálkoztak vele, több kevesebb sikerrel. Vagyis a mind politikailag, mind gazdaságilag elmaradott keleten (Oroszország), a sikerkapitalizmus hiányában, tért nyert a forradalom. És besunnyogott a kommunizmus eszméje...

2, jön a házhasonlat, amit egyszerűen neten sem találok sehol.

    Adott egy romos ház. A házzal 2 lehetséges dolgok kezdhetünk. Előszöris az, hogy felújitjuk. Másodszor az, hogy a földig romboljuk. A lerombolás utáni két alternatíva, vagy újraépítem, vagy hagyom a fenébe, és nincs szükségem házra.
Ezt átvezetjük politikába. Adott egy nem működő társadalom. Esetünkben vadkapitalizmus. Ha felújítom lesz belőle imperializmus. Ha lerombolom és újraépítem, lesz nekünk szocializmus. Ha lezúzom, és hagyom, akkor van anarchizmus.

3, Schopenhauer, aki filozófus volt, és hangyányit pesszimista, azzal  sértegette a kutyáját, hogy embernek szólította... logikus.

4, És most egy széleskörű gazadságfeljődés áttekintés.

A 3 legfontosabb áramlat. Összerendezve.
16.-17.sz.:     merkantilizmus
18.sz.:           fiziokratizmus
19.-20.sz.:     szabadverseny

Ez az amire egy átlagembernek nincs rálátása...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://puyol5.blog.hu/api/trackback/id/tr51197337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.