Utolsó kommentek

  • matu91: Pedróóóó!!! (2010.08.24. 22:13) "e itt a blog !"
  • matu91: kapott egy hitlert? (2009.12.23. 14:06) "e itt a blog !"
  • tengör: Dehogynem, már tudom. Rákontráztam a leányra 2 sorozatnőcivel, gyere nézz be hozzám is, és megláto... (2009.08.03. 08:07) ew
  • tengör: nem, én nem tudom miért basztál írni :) Ityu legújabb körülményeire pedig inkább rá sem kérdezek xD (2009.07.29. 05:09) "e itt a blog !"
  • tengör: őőő... én pedig szeretnék ehhez kommentárt fűzni... de nem megy! :D (2009.07.29. 05:03) ew
  • Utolsó 20

2007.11.26. 22:10 puyol5

nyolc ?

bazi nagy fába vágom a fejszémet. amugy meg nincs is fejszém, sőt még fa sincs a szobámban. szar dolog, de én harcolok. mégis megpróbálom átvinni a gondolatébresztőmet, hogy másnak is tisztuljon a kép a mai témáról. ami nem más mint a 8 osztályos gimi, előnyei és hátrányai. górcső alá vesszük, átnézzük lentről felfelé és oda-vissza jobbra-balra.
nos, van nekünk egy pozitivum részleg és egy ellentétes oldal. mindkettőnél bemagyarázzuk, mit a 'több esze jobban tudja'. és itt jön képbe az árnyalás, részemről, mit lát az általánosság mögötti tesztalany.

a plusszos részben a nagyokosok azt vallják, hogy ugye a 8 év alatt a diákok jobban megtanulják a középiskolai tananyagot, biztosabb és nagyobb tudást kapnak. ezt akár kezelhetjük tényként is. itt rejlik a fő pozitivum, ami mellett mindennek el kell törpülnie. a lényeg az ebből következtethető helytállás a felsőoktatásban és a nagybetűs életben egyaránt. következő dolog, hogy biztonságot ad a szülőnek és persze a kölöknek is, azzal, hogy válogatott az osztály. egy bizonyos szint alatt kevesen vannak.
és most jön Tibinek és közvetlen társainak véleménye. Amit leirtam, hogy az okosabb, magasabban képzett emberek ötleteit kőkemény tapasztalatokkal alátámaszthatom. ad egy bizonyos erkölcsi tartást a közvetlen baráti társaság révén. 8 év alatt egy osztály nagyon összenő, főleg a legnehézkesebb korban. a tanulmányi eredményeink felett ítéletet mond majd az érettségi és persze az élet. de azt hiszem az angol eredmények ( 2 évvel előbb mindenki érettségivel rohangászik) alátámasztják a véleményem valamilyen szinten. más alapokkal indulunk útnak, mindenképp.

akkor most lentebb mászunk, az idilli meseország csúcsos palotájából, a sárga földig. idejön a rossz, ami miatt lényegében ilyesfajta időtöltésre vetemedtem. nem minden papsajt. nemrég volt téma, hogy meg kellene szüntetni az oktatás ezen módját, mármint a 8 osztályos gimnáziumokat. aztán állatkertbe az összessel. najó, ilyen már nem volt, de csak mert a kenguruk rasszisták. a megszüntetés oka pedig: túl korán kiválasztódnak a gyerekek. itt nem látom át, hogy a jobb képeségekkel rendelkezőket miért húznánk vissza? a gaz nyomja csak a virágot, mint az előző rendszerben..? sebaj.
és most, én. azt gondolom, hogy nekünk van egy kisebb-nagyobb felsőbbrendűségi érzésünk. nem tudom, hogy saját hiba vagy a tanáraink sujkolása is benne van, de ilyenek lettünk. akár magamon is észreveszem, hogy a 4 osztályosokra és például a KZS-s diákokra mély szánalommal nézünk. mindig azt kaptuk, hogy válogatott, elit, szuper és zseniális emberkék csapata. már megis szoktuk, azt hiszem. ez nagy hiba. következő gond az első nyelv totális és talán visszafordíthatatlan elhanyagolása az utolsó években. felfoghatatlan tévedés.
és igen. a lényeg. 8 év alatt egyrészt meguntam az iskolát, másrészt a tanáraim nagy részét, az osztályfőnököm és szinte az egész életem. unalmas. nézelődök, vegetálok. már nincs kedvem bemenni, minden nap ugyanazt látni, hallgatni és érezni. mennék már.
és azt hiszem ezért vagyok - én, ma - a 8 osztályos projekt vesztese, ez fáj leginkább...

10 komment

Címkék: táncsics


A bejegyzés trackback címe:

https://puyol5.blog.hu/api/trackback/id/tr36243018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos 2007.11.27. 16:28:50

+ nem kell kétszer fölöslegesen ugyanazt a tananyagot megtanulnod! Gondolj bele! Aki 4-be jár azonnal újrakezd mindent az ősembertől, Janus Pannoniustól, stb.... Szerintem teljesen fölösleges.

+ Tényleg jobban összeforr a közösség talán, bár a közösség mint tudjuk egyénekből áll. Vegyük figyelembe az időtényezőt is sztem.

+/- A korán kiválasztódás előnyi is és hátrány. Nem tartanak fel az "írástudatlan kisiskolás társaid" VS "nem mindenki lesz toleráns és elfogadó a hátrányos helyzetű kortársakkal". Lásd: KZS.

Ez olyan "kis" közösségekben mint Dabas és környéke talán azért nem gond, mert midnenki együtt járt az áltiskben azokkal, akik 4-be vagy a KZS-be igazolnak. De lássuk azt, hogy vannak nagyobb városok (Budapest, Érd, Zalaegerszeg, Debrecen, Székesfehérvár, stb...) ahol nem 2, hanem adott esetben 5-6 középiskola is működik.

Amivel egyetértek nem kommentáltam külön.

Megjegyz&:
A "mennék már" szerintem életkori sajátosság. Én 4-be jártam és hidd el, hogy nekem is tele volt. (Bár egy elég jó tanárportfóliót sikerült kifogni/intézni magamnak.)

Amikor tudod, hogy mit akarsz és van elképzelésed a jövőről, akkor nem akarsz vegetálni és olyan marhaságokat megtanulni amire tudod, hogy semmi szükséged nem lesz soha. Gondolok itt például a hány vegyértéke van a milyen kötésnek és társai.

Ajánlom figyelmetekbe az angol oktatási reformot (választható tantárgyak). Valamint érdemes utánanézni és összehasonlítani az AKG nevű eliti alapítványi iskolát azzal a miskolci iskolával, ahol az egyik szárnyba csak cigánygyerekek jártak.

Grimax 2007.11.27. 19:12:20

Egy pozitívuma azért van, hálát adok az istennek, hogy ezekkel az emberekkel nekem 8 év jutott, bár néha ebből is sok egy kicsit :D

dAvE 2007.11.27. 20:08:02

Máté, én is ezt szoktam mondani Tibinek... jójó szar a suli, tanárok közül is páran szemetek meg hülyék de azért van egy csomó jó ARC a suliban :D

matu 2007.11.27. 21:34:36

Egyetlen dolgot szeretnék kommentálni: a 2 évvel előbb érettségi dolgot. A nyolcosztályos gimnáziumnak igazából szerintem ennyi értelme van. Történelem és angol. Töriből -ahogy azt már valami rokonom is kifejtette itt- nem kell kétszer tanulni a dolgokat, egyszer tanulod, de részletesen. És első nyelvből pedig komolyan látható eredménye van. 8 osztályosban majdnem utolsó voltam, aki megcsinálta a nyelvvizsgát, átmentem az ócsai gimibe, és ott kisebb csoda voltam, hogy "húúúúúúú, neked van nyelvvizsgááááád?!?!?! :O:O:O"
...
Viszont ami nem a nyolcosztályoshoz, hanem a dabasi gimihez szól: tök mindegy, hogy 4 vagy 8 évig vagy ott, mert azzal a primitív bandával, akik ott dolgoznak, 1 év is bőven sok lenne. (Tisztelet a kivételnek. Nem ildimama, nem rólad van szó. )

ityu 2007.11.27. 21:44:42

a másik meg az hogy megvan a nyelvizsga és az érettségi ez szép és jó, de az utána következő 2 évben nincs angolóra ezért kb mindent ugyanugy el is felejtesz... az az ha tartod magad formában, akár önerővel, akár magántanár segítségével, akkor b*szhatod. kb ennyi


még valami igy a végére:
nem tudom, hogy képzeli azt egy tanár, hogy csak ugy beleugat az én magánéletembe. bármit is csinálok. semmi köze ahhoz, hogy a diák mit csinál az iskolán kívül esetleg mit ír a dolgozó a blogjára...(nem akarok neveket említeni)
NA EZ KIAKASZT!

Mundrusz 2007.11.28. 18:55:09

Csáá!

Írok, hogy a Tibi örüljön.
A nyolc év alatt aki akar, megszerezhet két nyelvvizsgát. Még minimális tanulással is elég nyeltudás ragad az emberre. Az is igaz, hogy utána elfelejti, de tökmindegy, egyetem alatt úgysincs senkinek sem ideje nyelvekkel foglalkozni.

Unalmasnak tényleg rohadt unalmas a végére. Az utolsó két évre már régen eltűnnek azok az idők, amikor még szerettél ott maradni suli után focizni a haverokkal, és ha elég érett vagy, pontosan tudod, hogy mit akarsz tanulni középisklola után. Ilyenkor már magyarázhat neked bárki művészettörténetet vagy etikát, rohadtul nem fog érdekelni.
A tanárok ezt persze nagyrészt nem értik meg.
A tananyag összeállításán is sokat lehetne változtatni, és más tárgyakat kellene oktatni, amire később a droidoknak tényleg szüksége lehet. Ezt szerintem a diákok értelmesebb része átlátja.

Ja és a tanárok... Srácok! Nem érdemes harcolni, vitatkozni. Akivel kellene, az úgyis annyira korlátolt, hogy sosem fog nektek igazat adni, vagy a véleményeteket tisztelni.
Inkább tiszteljétek azokat, akik tényleg tanítanak nektek lényeges dolgokat, és utat mutatnak...

matu 2007.11.29. 18:28:41

Ma (nov 29) az m1 Szempont című műsorában a szabad iskolaválasztás lesz a téma. Szerintem érdemes lesz belenézni. 20:10-kor kezdődik. A műsorvezető M. Kiss Csaba, így pláne érdemes megnézni. Olyasmi műsor, mint a napló, csak az elkurvult, ez meg jó.

puyol5 2007.11.29. 21:09:08

köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, és tényleg fontos dolgok kerültek ide.. megfontolandó!:)
és végezetül talán arra jutok, hogy a passzív "harc" hasznosabb lesz, ha itt szeretnék végezni a középsulival...

akos 2007.11.30. 09:20:32

ityu!

Igazad van! Természetesen az iskolának, a tanároknak semmi köze nincs ahhoz, hogy mit csinálsz az órák után.

Van ugye a szólás- és véleményszabadsághoz való alapvető emberi jog. Azt hiszem egy blog a kulturált véleménynyilvánításba teljesen belefér. (Még akkor is, ha a tartalom olykor nem tetszik az olvasónak. Van a jobb felsőben egy kis iksz azt érdemes néha használni! Kedves tanáraink közül pedig érdemes lenne néhányaknak elgondolkodni, vajon hazánk tanulóiból hányan diskurálnak különböző blogokon az iskolarendszer anomáliáiról!

Ráadásul van egy olyan elv (ENSZ egyezményben is ugye) miszerint a gyermek, tanuló véleménye különösen fontos. (Lehet, hogy tényleg ezt is ki kéne próbálni a tantervek összeállításánál?)

puyol5! Olvasók! Kommentezők!

Szerintem az a viselkedés amit jónéhányan produkálnak manapság tanulmányba illő! A szocializmus továbbélése a demokratikus Magyaroszágon. Hogy azt ne mondjam posztkommunista. Nem európai! Mire gondolok? Vegyünk két azonos képességű egyént!
Látom, hogy jó fiú/lány (50%-os kvóta!) vagy, mert tanulsz, igyekszel, (felásod) még fizetsz is 3-4000 Ft-ot óráánként adómentesen. Én meg felzárkóztatlak, hogy jó jegyet kapjál majd az én órámon. Emellett szürke az életed, nem csinálsz semmit, "droid vagy", de legalább "jól fekszel a mozgalmamban" (senki ne gondoljon politikára!).

Látom, hogy értelmes gyerek vagy, de nem értek egyet azzal amit csinálsz otthon (pl. blogot írsz, koncertre jársz, vajaskenyeret reggelizel, stb...), amit gondolsz az életről. Akárhogy igyekezhetsz, mindig tudok olyan helyzetet teremteni, hogy "el kelljen kérnem az izzókészletedet" (körződet?)!

Hány ilyen eset van? Nem csak az üzleti életben, nap mint nap kint az utcán! De ha már a közoktatásban ezt tanítjuk, mit várhatunk?

sziki 2007.12.16. 21:14:35

nos igen. tulképpen az egész monológoddal egyet értek. annyit még hozzáfűznék, hogy nem csak a nyolcas deákoknban alakul ki ez a felsőbbrend dolog. hanem a főnökségben is itt-ott: lsd. a Magast.
meg sztem az sem helyénvaló, hogy vannak, akik folyton hangoztatják, hogy nekik nem itt kellene tanítaniuk, meg itt nem becsülik meg őket, és "mit keresnek ők it?". na én is kérdezhetném ezt némelyiktől. pölö, hogyan nőtt egy agresszív Gomba a suliba, stb...