Utolsó kommentek

  • matu91: Pedróóóó!!! (2010.08.24. 22:13) "e itt a blog !"
  • matu91: kapott egy hitlert? (2009.12.23. 14:06) "e itt a blog !"
  • tengör: Dehogynem, már tudom. Rákontráztam a leányra 2 sorozatnőcivel, gyere nézz be hozzám is, és megláto... (2009.08.03. 08:07) ew
  • tengör: nem, én nem tudom miért basztál írni :) Ityu legújabb körülményeire pedig inkább rá sem kérdezek xD (2009.07.29. 05:09) "e itt a blog !"
  • tengör: őőő... én pedig szeretnék ehhez kommentárt fűzni... de nem megy! :D (2009.07.29. 05:03) ew
  • Utolsó 20

2007.12.06. 17:40 puyol5

Sznobkodol-e?

És igen, próbálok érthető és logikus megfogalmazást keresni arra a bizonyos - gyakran használt ámbár sokak számára balladai homályba burkolózó – sznob szó jelentésére, és persze arra is, hogy hogyan érhető el az, hogy hivatalosan is sznob lehess. A sznob szó valószínűsíthető eredete – meglepő módon – egy latin kifejezés, sine nobilitate (nem nemes). Régen az angol egyetemeken voltak pl. lordok meg sir-ök és persze nem nemesek is. Mindenkinek ki volt írva az ajtajára a „rangja”, akinek nem volt, csak simán s. nob-ot kapott. Ebből jött a későbbi snob. Ezek az elveszett formák nagyon szerettek volna nemesként vagizni, ezáltal utánozták a felsőbb osztályba tartozókat. Ebből ered a mai, majmoló sznobizmus.

Az ember, akitől a sznob szó mai jelentését "származtatják" az William Makepeace Thackeray.

Azt, hogy valójában hogyan is definiálhatjuk a sznobizmust, kihagyta életművéből, bár utódai próbálkoztak. Egy magyar úri ember így vélekedett (Thackeray munkásságára alapozva): aki alantas módon (szolgalékűen, önzően) imád alantas dolgokat (tekintélyt, pénzt vagy rangot), az a sznob. Valószínűleg igaz, de olyan érzésem van, hogy ma ez már hiányos kicsit. Menjünk tovább.

A sznob:

- az előkelőket majmoló, hozzájuk dörgölőző személy.

- aki az emberek megítélésében a teljesen lényegtelent a fontos dolgok elé pakolja.

- trendi vagy modern dolgok iránt felszínesen érdeklődő

- aki nem rendelkezik egyéni, belső véleménnyel, hanem mindig az áramlattal úszik

- és végül sznob az, aki „lefelé tapos, felfelé nyal”.

Vagyis a sznoboknak fajtái is vannak, mindenki kicsit mástól sznob, ha egyáltalán sznob. És az egyszerű, szürke, véleménymentes emberkék mind ide sorolhatóak. Meglep.Tovább.

Ezek megintcsak egy „sznobtudós” szavai, Pavel Janousek (Az eltûnt sznob nyomában c. művében) mondja a sznobokról.

„A szótárak meghatározásai szerint sznob az, aki felszínes érdeklődést tanúsít minden modern és társadalmilag előkelő dolog iránt, különösképpen a kultúra és a művészet terén. Az ilyen jellemzések súlypontja nyilvánvalóan a „felszínes” szón nyugszik. Azzal, hogy valakit sznobnak nevezünk, nem azt állítjuk, hogy nem kvalitásos vagy éppen rossz dolgok mellett áll ki (a sznobok rendszerint kifinomult érzékkel rendelkeznek minden iránt, ami jó lehetne),  „csupán” tudtul kívánjuk adni, hogy az adott ember – tőlünk eltérően – elismer, dicsér és népszerűsít valamit, amihez az ég adta világon semmit sem ért. Másképpen szólva, a sznob szóval kifejezzük a felsőbbrendűségünket butuska embertársunk fölött, aki – bár a művészetnek szenteli magát – korántsem ért hozzá oly jól, mint mi.”

Kérdem én, most mégis melyik jobb, sznobnak vagy „felsőbbrendűnek” lenni ? És ha lesznobozlak, azzal magamat máris nagyképűvé tettem?

Visszatérve fényes jelenkorunkra, ma sznobozzák azt, aki Rolex órával rohangál, aki golfozik és aki öltönyben vagy éppen csak márkás (drága) ruhákban mászkál. Innen most már tényleg kevés választ el attól, hogy kijelentsem, aki tehetős, az sznob. De akinél tényleg zsákkal van pénz, az már nem. Ő már utánzott. Mégis, ma, amikor nincsenek elkülönítve lordok és munkások, mégis ki az aki sznob és ki az aki már gazdag? Hol a határ? Ki utánoz és ki az utánzott?

Mára szinte mindenki sznob? Mellesleg mennyi szüksége van a társadalomnak a sznobokra?


 

20 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://puyol5.blog.hu/api/trackback/id/tr17254633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2007.12.06. 20:16:05

A sznob maga se tudja, mit érez, mi a véleménye, ki is ő, mert ezek helyett csak azzal foglalkozik, amilyennek láttatni akarja magát.

Szórványosan érzékelt ismérvek alapján elhamarkodottan skatulyáz, majd a skatulyához tartozó konzervreakciót adja.

Hannibal Lektűr · http://hannibal.blog.hu 2007.12.06. 20:38:38

némileg ellenvélemény:

Sznob-e vagy?

hannibal.blogter.hu/?post_id=90437

Paulik Krisztián 2007.12.06. 20:52:27

Nem szólok

Turbulencia (törölt) 2007.12.06. 21:27:29

Sznob az, aki felfelé törekszik (anyagilag, kulturálisan, mindegy), de még nem megy, még csalni kell. A sznobot megveti az "elit", mert nem szeretik a konkurrenciát, és utálják azok is, akik belenyugodtak a lennmaradásukba.
Ugyanakkor sznobnak lenni emberi dolog, és alapvető emberi jog vagy mi...

puyol5 2007.12.06. 21:35:50

Azt hiszem mindenkiben kell hogy legyen egy kis darab "sznob". Mindannyian szeretnénk, ha kicsit is, de többnek látszanánk. emberi egyszerűség.
és nem feltétlenül mindenki sznob, aki nem tud önálló véleményt alkotni, hanem másokat majmol.

PSZ · http://pszt.blog.hu 2007.12.06. 22:11:39

A sznobságról írni nem sznobság?:D

grom'gol 2007.12.06. 22:53:18

ugye, ez most tipikusan egy olyan fogalom, amire majd mindenkinek meglesz a saját értelmezése, és mások értelmezésével szemben a részleges egyet(nem) értése

blekem · http://posz.blog.hu 2007.12.06. 23:34:36

nem hülyeség ezt kivesézni, mert tényleg mindennap használjuk, és fingunk nincs róla, tényleg, h pontosan mit jelent. Ámbátor szerintem az eredeti jelentést azért még elég erősen hordozza magában, nálam legalábbis, és szerintem többünknél mindenképp ellenérzéssel párosul. sznob az ki azért viselkedik úgy ahogy (ugye tudjuk hogy hogy), mert úgy érzi, hogy úgy kell viselkednie, ha annyi pénze van, amennyi. na most ezt már én sem értem, bár sejtem mit akartam mondani :)

Sáfrány 2007.12.06. 23:43:14

A sznob a "sans noblesse" rövidítése.

Annyi a sztorija dióhéjban hogy valaki nem a nemesi születése és neveltetése (lásd noblesse) eredményeként jutott abba a magas társadalmi pozícióba ahol van hanem anélkül, önerőből avagy pénzzel pótolva a nemesi származása hiányából adódó hátrányokat iskoláztatásában. Régebben ugyanis a jobb sulik kizárólag az előkelő nemesi gyermekek számára voltak nyitottak. Ha valakinek csak sok pénze volt, akkor az "bevásárolta" magát. Ez a "sznob".

Aki meg úgy használ egy kifejezést hogy fingja nincs a jelentéséről, az meg a "bunkó", avagy "tahó".
Mint ti, például.

pásztor 2007.12.06. 23:48:00

Valahol hallottam egy humoros definíciót a sznobra. Íme:

"Sznob az, aki hosszan dicshimnuszt zeng egy fordítva felakasztott kép előtt..."

Sáfrány 2007.12.07. 00:03:16

A "sznob" mint jelző anakronisztikus, értelmes ember csak enyhe (sznob) félmosollyal használja, sosem komolyan.

Én például sznob vagyok, mert sokba volt a szüleimnek a taníttatásom, és magasabb társadalmi körökben forgolódom mint pl. a nagyapám anno.

Valamint tudom élvezni a jó borokat, drága italokat, finom szivarokat - pedig gyerekkoromban nem kergettek az asztal körül ha elfelejtettem Dom Perignonnal leöblíteni a szarvasgombás osztrigával töltött konyakos libamájterrint.

serenitas 2007.12.07. 01:12:01

Ezek szerint Csilibili pont te vagy a csaladi fejlodesben a sznob. Talan a te gyerekeid mar nem lesznek azok, hiszen ok mar a kezdetektol fogjak latni az altalad sznobkodasnak velt finom borok es szivarok fogyasztasat. Ebbol a szempontbol hany generacio kell ahhoz, hogy mar ne legyen sznob az ember?
Akkor ilyen nagypapa-vizsgalat szempontbol Magyarorszagon rengeteg a sznob, hiszen a jo oreg szocializmus teljesen lenullazta a mostanaban magahoz tero civil szferat, ezert a jelen generacioinak nagy resze eleve el van zarva attol, hogy ezzel igazolja azt amit manapsag csinal. teljsen mas vilag volt regen. ezert nem hiszem hogy ez alapjan meg lehet itelni a dolgot, sokkal fontosabb, hogy te hogyan kozvetited a kulvilag fele a viselkedesedet.
szerintem a szerenyseg eleve kizarja a sznobsagot.
Ha azert iszod a finom bort mert izlik es oromod van benne, nem pedig azert, hogy a barataidnak, akarkinek elmondhasd, hogy mennyiert vetted es honnan stb. akkor nem vagy sznob.
nekem valahogy az jott le, h sznob az, aki felfele torekszik a tarsadalmi rangletran es probal egy kis kulturat magaba szippantani. nem ez a normalis?

ShanklyGates 2007.12.07. 01:31:45

Becsüljük meg legalább a szorgalmas sznobokat, kérem szépen! Sôt, minden kultúrcikknek/szolgáltatásnak kell is ebbôl a fajból utánpótlásról gondoskodnia, mert a közönség zömét változó arányban, de ôk teszik ki.

Ahány sznob, annyiféle sznobság. A koktélparti-mûveltségre törô kezdôtôl a vérprofi hipersznobig, aki mindent fikáz, csak olyan helyekre jár, ahova más nem, h látszólag véletlenül társalgás közben elejthesse h milyen k*** jó volt legutóbb.

Ha én csinálom világpolgár vagyok, ha te csinálod - rohadt sznob vagy.

zsomb 2007.12.07. 04:29:54

Akkor csili(b)ili ertelmezese szerint en is sznob lennek.
Bar grofi szarmazasom ellenere szegeny \\\"lett\\\" a nagyapam (a kommunizmusban elvettek mindent tolunk).
Ennek koszonhetoen apam mar szegenysegben nott fel, en meg mar joletben nevelkedtem, a mostani helyzetemet meg mar meg sem merem emliteni.
Akinek a nagyapja meg joletben, gazdagon elt, az nem nemes volt, hanem kommunista partember.
Ja, es ezeknek a gerinctelen embereknek az unokai a mostani eraban meg mindig vezeto szerepben vannak. Tisztelet az olyan kis szorgos KISZ-titkaroknak, akiknek a nagyapja meg nem volt jo kommunista....

Sáfrány 2007.12.07. 05:55:00

Akkor talán mégsem vagyok sznob, ahhoz tól szerény vagyok. :)

Matfu 2007.12.07. 08:12:37

Csilibili 2007.12.06. 23:43:14
igen, és az osztálykönyvbe ezen gyerekek neve mellé beírták rövidítve: s.nob.
na így...

VrapThor 2007.12.07. 08:16:02

Én például vettem egy használt VW Golfot egy új Dacia Logan helyett. (Egy árban vannak nagyjából)Persze, sokkal jobb autó - szerintem - de a lényeg a neve és a presztízse. Ezek szerint sznob vagyok!
Ezek szerint sznob vagyok?

falevel · http://falevel.freeblog.hu 2007.12.07. 08:51:43

Szerintem a sznobság nem ott kezdődik, hogy akar-e az ember jobbat, szebbet, stb. Inkább attól függ, hogy milyen motivációja van rá az embernek. Mondhatnám, képmutatásból, kivagyiságból iszik jó és/vagy drága borokat, vesz jó ruhákat, néz értékes, tartamas és/vagy művészfilmeket, stb, vagy tényleg eszerint rendezi az életét, és jól akar/próbál élni. Végeredményben oda jutunk, hogy tudatosan éli-e az életét, és mindenféle, iylen tartalommal is meg akarja tölteni, vagy csak többnek akar látszani bármiben is, mint ami valójában. Vagy mert az menő. Hasonlóan érdekes kérdés ez, és kapcsolódik is ehhez a témához, hogy a történelem során az epikureusok filozófiáját szándékosan/figyelmetlenül félreértelmezik, és összekeverik, összemossák a hedonizmussal.
Szóval, hogy tényleg élvezi, és pontosna tudja, hogy akarja azt a valamit, vagy csak akarja, mert csak. Persze ideológiát is lehet mögé gyártani :-) Én pl vettem egy öreg vw bogarat, amiért sokan sznoboznak. Igen, lehetNE az is. De én nem azért vettem, mert ettől majd valamilyennek látszani fogok/leszek, hanem mert tényleg tetszik az autó, technikailag is olyan, amit régóta szeretnék, és pont annyit tud, amire nekem szükségem van. Vagy ez is sznobság?

VrapThor 2007.12.07. 12:55:44

tehát akkor ott tartunk, hogy:

ha azért vettem VW Golfot a Logan helyett mert szebb, jobb igényesebb, akkor nem vagyok sznob,

de ha azért tettem, mert VW a neve és nagyobb a presztízse, akkor sznob vagyok!?

Turbulencia (törölt) 2007.12.07. 16:32:17

Képmutatás azokat fikázni, akik csak "sznobságból" isszák a jó borokat. Ugyanis senki nem születik kifinomult ízléssel: jó sok jó bort meg kell inni "sznobságból", mire az ember csukott szemmel is érzi az apró különbségeket.

Tehát aki a bor-sznobokat fikázza, burkoltan a vagyonával vág fel: "én nem csak egy palack jó bort tudtam megvenni, hanem sok hordót" - ez a lényegi üzenet.