Utolsó kommentek

  • matu91: Pedróóóó!!! (2010.08.24. 22:13) "e itt a blog !"
  • matu91: kapott egy hitlert? (2009.12.23. 14:06) "e itt a blog !"
  • tengör: Dehogynem, már tudom. Rákontráztam a leányra 2 sorozatnőcivel, gyere nézz be hozzám is, és megláto... (2009.08.03. 08:07) ew
  • tengör: nem, én nem tudom miért basztál írni :) Ityu legújabb körülményeire pedig inkább rá sem kérdezek xD (2009.07.29. 05:09) "e itt a blog !"
  • tengör: őőő... én pedig szeretnék ehhez kommentárt fűzni... de nem megy! :D (2009.07.29. 05:03) ew
  • Utolsó 20

2008.02.25. 22:12 puyol5

vélemény - kommunizmus

Tisztelt Olvasók!

Kezdem néhány szó erejéig a formalitásokkal. Amit most írok, az a véleményem. Ez egy reakció az Igazgató úr által írt kommunizmus-cikkhez, ami a dagim.hu-n olvasható. Leszögezem, tisztában vagyok a ténnyel, miszerint messze elmarad a háttértudásom egy történelemtanárhoz képest - valószínűleg ebben a témában is.
Úgy próbálok fogalmazni, hogy ne tűnjön nyalásnak, de nagyképű se legyek, mert most, tényleg nincs mire.
A kommunizmus áldozatai
Pásztor Gergely
Sok dologban osztom a véleményt, viszont néhol másként látom.
Tény és való, hogy csak szüleim, nagyszüleim és tanáraim történeteiből ismerem a szocializmus Magyarországon c. fejezetet. Ebbe nem is szeretnék belemászni, meghagyom annak, aki élt benne és tudja mi volt akkor.

Ellenben, szerintem a kommunizmus, mint eszme kifejezetten szép. "Az emberiség évezredes álma". A totális egyenlőség, ahol az emberi idiotizmus nem is létezik. Varázslatos a maga tökéletességében és utópizmusában. Olyannyira meseszerű, hogy ugyebár az is. Nem egy olyan helyzet, amit az emberi butasággal egy térben ki lehet alakítani. De eszmének pazar, ragyogó.

A "megvalósítás" pedig... nem kommunizmus. Mert közel sem volt ahhoz a csodavilághoz, amiről magyaráztam. Marx és Engels pedig nem tévedett, csak egy fontos részletet figyelmen kívül hagyott. Egy olyannyira "lényegtelen" részletet, ami fontosabb szinte az egész elméletnél. Nem az osztályharc a fontos, hanem a folytonos küzdelem melletti együttélés és civilizációs fejlődés.

5 komment

Címkék: táncsics őkmindigjobbantudják.. gondolkodj


A bejegyzés trackback címe:

https://puyol5.blog.hu/api/trackback/id/tr41354474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsotyi 2008.02.27. 00:08:27

Nos kedves Tibor! Nem találtam más elfoglaltságot, minthogy itt osszam meg személyes véleményemet.
Tény: a kommunizmus lényege az totális egyenlőség!
Tény: ez valóban idilli lenne, ha ez emberek valóban egyformák lennének!
Csakhogy, az emberek soha nem voltak és soha nem is lesznek egyenlőek. Elég ha csak az őskorra gondolunk vissza, ahol a 'vandalizmus' és 'farkastörvény' kimerítése megkérdőjelezhetetlen.
Teszem fel a kérdést: aki (már) abban az időben ügyesebb, okossabb, leleményesebb volt társainál, mennyit "profitált" (bogyók, hús, hal, stb... :))?
Mert én nem tagadom, valóban jobb lenne, ha mindenki ugyanannyi hasznot húzna az életből. Így talán nem lenne (úgymond) bűnözés. (bár ha az emberből, mint hús-vér, gondolkodni és 'gonoszkodni' képes szövetcafatból indulunk ki, ez sem kizárt)
De ne adja a Jó Isten, hogy ha én (esetleg) elvégzem az egyetemet, akkor az egyenlőség netovábbját élvezhessem és oszthassam meg Kovács Pistikével (előre elnézést attól, akit így hívnak), aki a szakmunkás elvégzése után kb. a tisztáshoz vagy a villanyszereléshez ért. (gagyi poén vágom én)
Ez volt a fő probléma a NAAAGY-nagy szocializmus idején MO.-n, mert egy jóképességű, diplomás, értelmes, okos ember ugyanazt a Talléros sört itta (ismét előre elnézést kérek attól, aki szereti) az SZTK-ból kijövet, mint a nála fényévekkel sötéttebb honfitársa.
Teszem fel (ismét): Nem hiszem, hogy Te is ezt szeretnéd...

puyol5 2008.02.27. 19:47:45

Igazad van.
És leszögezem, hogy még mindig tartom, hogy ami Mo.-n volt, az nem az, amit én eszmének hívok...
Azt is tudom, irtam, érzékelem, hogy olyan dologról beszélünk ami elméletben szép, mert megvalósításban - gonoszkodásra hajlamos emberek között - lehetetlen (huzamosabb ideig, mert voltak eredményesebb próbálkozások).
És tényleg nem szeretnék kőbányain vagy nádorsörön megöregedni... :D

zsotyi 2008.02.27. 20:19:14

Naaaa!! Kőbambi igenis jó sör!

puyol5 2008.02.27. 20:21:55

egy egyetemistának... :D

gettólakó 2008.03.01. 23:18:31

[Hát ja, írni jó...]
Szerintem nem kellene a kommunizmust eszmének hívni abban megközelítésben, amit te alkalmazol. Marx és Engels (és noname elődjei) nem kitalált valami jót, valami szépet, hanem kidolgozott, kifejtett, jellemzett valamit, amit ők láttak a rendszerből. Majd szent meggyőződésük jegyében ezt tényként tálalták a világnak, és fejlesztették tovább a jövőre nézve - kvázi jósoltak. De egyáltalán mi abban a jó vagy rossz, hogy "osztályharc"? Létezik; volt, van, lesz. Csak egészséges arányokat kell kialakítani! A paraszt termel; a jólét alapja - meg kéne őt becsülni! A bankos segít, hogy egy vonatgyár megépüljön - legyünk neki hálásak, ő meg ne legyen önző, kapzsi genyó. Stb. De az arányok sosem lesznek egészségesek - mindig több lesz a szegény, és amennyivel ők többen lesznek, annyival több pénzük lesz a burzsujoknak. Mért is? A pénz miatt. Mert van. Hülye főníciaiak! :P Na mindegy...
Azt viszont már fel nem tudom fogni, miért és hogyan lett öldöklés egy társadalmi vázrajzból. Asszem minden a szélsőségesekhez vezethető vissza...
Na szóval: én a kommunizmust nem eszmének nevezném, hanem álomnak. Álmok pedig eszmék alapjai lehetnek - de csak a valósággal összeegyeztethető kompromisszumokkal. Ez nem történt meg, amikor azt hirdették, hogy 'öljünk kapitalistákat meg ami antikomcsi'. Ez már rég egy torzulat volt, fujj! Ez volt, amiről a Pásztor írt. Viszont nem értek vele egyet abban, hogy eleve bukott ideológia volt. Azt mondom: elkésett és felületes. Elkésett, mert a világ már megnyílt, mindenki kapcsolatot teremtett a másikkal, hiába voltak országhatárok. De mindenki másmilyen lett, így nem is lehetett volna elterjeszteni valami világmegváltó gondolatot, módszert, hogy ezt most mindenki igenis fogadja el, mert jó... Tehát valamikor az őskorban tudott volna fennmaradni a rendszer :)
És felületes, mert az emberiség harcáról beszél. Az egyént kicsit kihagyja a buliból - pedig igen, mindenki különbözik, és van, aki nem fogad el dolgokat, ezért dacol :P... és bumm, ott az ellenszenv. Abból meg sosem lesz egyenlőség.
Na, lehet, hogy kicsit gizdán írtam, vagy következetlenül, de legalábbb van róla véleményem. Kösz, hogy leírhattam valahol :)